כן, אנחנו יודעים. המילה ״נטוורקינג״ (או ״מינגלינג״ בשפה עממית יותר) לעתים גורמת לצמרמורת במורד הגב. לא רק שאנחנו צריכים להיכנס לחדר מלא אנשים ולהתנהל כאילו הכל כרגיל, אלא אנחנו גם צריכים למצוא את הדרך לתקשר עם אותם אנשים בצורה חיובית, מעניינת ומועילה. העניין הוא, שלא ניתן להתכחש לפוטנציאל העסקי של כישרון הנטוורקינג – זו הרי מיומנות שלא תסולא בפז, אשר ביכולתה לקדם את הקריירה שלכם בצעדי ענק. כן, ממש כך. אז נכון, חלקינו מרגישים נח בחברתם של זרים, אך אף אחד לא נולד נטוורקר, כך שכל מה שאתם צריכים לעשות הוא רק ללמוד ולתרגל. הנה מה שחשוב לזכור:
הדדיות היא שם המשחק
כאשר אתם פוגשים מישהו ויודעים כי מידע מסוים שיש ברשותכם יכול לעזור לו (בין אם זה פרטי קשר של מישהו, אינפורמציה, ידע או יכולת שיש לכם) עשו את הצעד הזה ועזרו לו. לא משנה עד כמה אותו אדם יופתע מהאדיבות הפתאומית שלכם, או כמה מוזר זה עלול להיראות באותו רגע – זה המפתח שלכם להיות זכורים לטובה ולפתח יחסי הדדיות. אותם אנשים יהיו אסירי תודה על העזרה שלכם, וסביר להניח שישמחו לעזור לכם גם כן בעת הצורך.
סמול טוק, ביג אימפרשן
סמול-טוק, או בעברית – שיחת חולין, היא הרכבת שעליה צריך לעלות כדי לדבר עם האנשים הנכונים על הדברים הנכונים. השתמשו בסמול טוק בכל הזדמנות, אפילו בתור לשירותים. זה קלישאתי, אבל זה עובד. הדרכים להתחיל סמול-טוק הן מגוונות – לעתים זה מגיע באופן טבעי, לעתים צריך לעשות "מוב" כדי להגיע אל הנחלה. כך למשל, תוכלו לפתוח בשיחה עם הסובבים אתכם בהמלצה שהם ״פשוט חייבים לטעום את הקוקטייל הזה״, או לחילופין תוכלו לנצל הזדמנות בה קורה משהו (כל דבר!) כדי לפצוח בשיחה.
כשנגמרות לכם המילים
אם לא התברכתם במתנה של ביטחון עצמי חסר גבולות, עליכם להתכונן מראש לסצנת הנטוורקינג שלכם. בקשו מחבר טוב לעזור לכם לתכנן מראש את התרחישים האפשריים. התייחסו לאירוע נטוורקינג כמו אל ראיון – חישבו מה אנשים עשויים לשאול אתכם והכינו תשובות מתאימות מראש. מאגר תשובות יעזור לכם להגיע רגועים יותר, וללא ספק יעזור לכם להימנע משתיקות מביכות.
לחמם את הזירה האינטרנטית
אופציה נוספת היא לחמם את השטח לפני ההגעה אליו. תוכלו להתחבר לקבוצות הרלוונטיות ברשתות החברתיות (פייסבוק, לינקדאין, טוויטר וכל מה שרלוונטי עבורכם), להעלות שם מדי פעם פוסטים מעניינים לשאר חברי הקבוצה, וליצור לכם שם מעין קהילת נטוורקינג קטנה. לאט לאט שמכם יחקק בתודעתם של אחרים, תבלטו ויכירו אתכם. כך כשתיפגשו בחיים האמיתיים, כבר תרגישו כאילו אתם מכירים מאז ומעולם.
השאירו זיכרון מתוק
אחד הכלים המשמעותיים ביותר בנטוורקינג הוא הופעה בלתי נשכחת. מפגשים עם גורמים שונים טומנים בחובם הזדמנויות רבות, ועל כן עליכם לשאוף להיות זכירים (מהסיבות הנכונות, כמובן) בעיני הצד האחר, ולמצוא את הדרך להתבלט בין ים של אנשים. לא, לא צריך להיכנס לחדר ולהתחיל להעיף נשיקות באוויר, או להתחיל ללחוץ ידיים לכל מי שנושם לידכם. אבל הנה טריקים שכן עובדים: הופעה חיצונית מרשימה, הובילו את הסמול-טוק לנושאי שיחה מעניינים ולא בנאליים, השתמשו בהומור, תדאגו שיזכרו את שמכם (חזרה על שמכם היא הדרך הנפוצה ביותר לעשות זאת).
היום שלמחרת
נטוורקינג יעיל הוא לא חד פעמי, אלא תהליך מתמשך. שמירה על קשר היא אחת מהטקטיקות הטובות ביותר כדי להתבלט מעל אחרים. כך למשל, תוכלו לשלוח מייל יום למחרת האירוע ולציין כי היה מאוד נחמד להפגש אתמול, או לחילופין לציין משהו שדיברתם עליו במהלך האירוע, או משהו שאתם חושבים שאותם אנשי קשר יאהבו. אזרו אומץ וצרו קשר – זהו כלי מדהים ליצירת חברים במקומות גבוהים וחשובים, לא פחות.
דעו את הגבולות שלכם
באופן כללי, כשאתם ניגשים למלאכת הנטוורקינג עליכם לעשות זאת באופן תרבותי, מנומס ובעדינות יתרה. אגרסיביות ואימפולסיביות יכולות רק להרע לכם ולהפוך אתכם לנודניק התורן. היזהרו מלכוון גבוה מדי, מוקדם מדי. שהרי אף אחד מאיתנו לא רוצה לעמוד עם כוס הקוקטייל שלו בצד בזמן שדבריו זוכים להתעלמות מצד אחרים.
טיפ אחרון (כן אנחנו יודעים… אמרנו 7 וזה ה-8… אז אמרנו)
בסופו של דבר הטיפ הכי חשוב שנוכל לתת לכם הוא: אל תוותרו! זיכרו כי נטוורקינג הולך ונעשה קל יותר ויותר עם הזמן. מאירוע לאירוע אתם תכירו יותר אנשים, והפרצופים יחלו להיות יותר ויותר מוכרים לכם, עד שערב אחד מישהו יזהה אתכם ויגש אליכם… בינגו! ברגע שתשלימו את השלב הראשון של המשחק, תתקרבו בצעדי ענק אל השליטה באומנות החברתית הכי מאתגרת שיש!